08-09-2015 - Nagedachtenissen aan Ed

Naar aanleiding van het overlijdensbericht van Ed Kapel hebben enkele leden hun nagedachtenis aan Ed op papier gezet.

Ed reed ons al in onze pupillenperiode in zijn mintgroene eend naar de uitwedstrijden.. Fantastisch !!. Wij telden altijd hoeveel auto's ons dan inhaalden onderweg. Ed moest er altijd wel om lachen. Langzamerhand werd de eend steeds bonter. Eerst paarse deuren ter vervanging. Later ook nog Bordeauxrode motorklep.

Wij keken in onze pubertijd vaak samen films op zaterdagavond soms wel 2 per avond. Die huurden we bij de videotheek. Ed was ook echt filmliefhebber. Zijn smaak was uiteraard niet de onze op dat moment, maar we konden er altijd leuk over discussiëren. Ed gaf ons tips over welke films te huren. Vaak hele aardige films. Soms ook hééééél slechte films waarvan hij ons dan overtuigde dat het super was. Wat moet hij een lol hebben gehad dat wij deze dan vervolgens ook echt gingen huren en kijken. Ed raadde ons een film aan: Shawshank Redemption. Wij deze film huren en bekijken en het bleek geweldig. Vanaf nu wist Ed niet alleen alles van tafeltennis, ook van films. De week erop zegt hij dat Serial Mom nog beter is. We hebben nog nooit zo'n slechte film gezien.

Later werd de eend vervangen door een DS, “de snoek”. Fantastisch. De afstanden met de landelijke competitie werden ook steeds groter, Den Bosch, Middelburg, Alkmaar, dus het was een echte luxe. Als in een vliegtuig. Man, wat was ik trots dat wij daar in mee mochten.  Vier seizoenen lang landelijke competitie. Fantastische tijd!

De eerder genoemde legendarische 2CV (eend) bracht ons naar diverse toernooien door het hele land. De zitplaats in het midden achterin ( op de stang) was al even gevoelig als de muziek van o.a. “bakker de baksteen” van Cornelis Vreeswijk,  die uit de speakers schalde. Bij een bepaalde snelheid ging het raampje van de auto van Ed klapperen. Wij moesten dan het raampje maar vasthouden.

Ed was veel meer dan een goede tafeltennistrainer en coach. Nu ik daar op terugkijk, besef je dat des te meer. Wat een levenswijsheid heeft hij ons bijgebracht! Wat zal hij het beste met ons voor hebben gehad. Ieder kreeg zijn eigen persoonlijke behandeling en coaching. Tip voor Eric na een verloren wedstrijd: "je moet ook geen water drinken, maar melk. Nogal logisch dat je verliest." De week erop zat Eric met een cola fles met daarin anderhalve liter melk in de auto naar de volgende wedstrijd. Andere tip van Ed:  wanneer een eerste game te gemakkelijk gewonnen werd. Je mag alleen een punt maken met je forehand (of een andere zwakke plek). Vooral niet alles over een kam scherend, maar uitgekiend. Dankbaarheid overheerst als ik daaraan terugdenk.

Ed zelf hield ook van goed en lekker eten, wijn en goed gezelschap. Zo hebben we een keer met een man of 20 een asperge avond gehad. Ferry moest beroepshalve de asperges regelen. Strenge eis van Ed: niet ouder dan één dag!! Ed had het menu samengesteld en op de avond zelf heeft hij ons flink aan het werk gezet met schillen, koken, serveren en afwassen.. Die avond super lekker gegeten en gedronken en heel veel gelachen.

Daarna nog regelmatig met hem gaan eten. Genoten van de goede gesprekken, zijn humor en hoe hij je met één opmerking weer even op je plek kon zetten. Vooral dat laatste . Fantastisch hoe Ed vaak eerst maar eens even luisterde en dan inderdaad in één zin iemand van zijn apropos bracht. Altijd iets onverwacht. Tegen wat de massa er wel niet van dacht. Altijd écht typisch Ed

Maar vragen over Ed zelf, wist hij altijd vakkundig af te wimpelen. Hij praatte niet veel over zijn fysieke ongemakken, maar wat een ontzettende vechter moet het zijn geweest met alle ongemakken, ziektes en operaties die hij in de tijd heeft doorstaan

Bij Ed thuiskomen was ook altijd bijzonder. Compleet zijn eigen stijl. TV op wielen om weg te rijden. Twee klokken aan de muur: een met de zomertijd, een met de wintertijd. Na tijd verzetten altijd even wennen....

Ed heeft mij het tafeltennisspel geleerd....zijn inzicht in het spel was enorm, zijn charismatische houding ook. Daarnaast beheerste hij als geen ander de kwaliteit om dit over te brengen op anderen.

Bij Ed denk ik aan een man waarbij je je snel op je gemak voelde; als kind is dit al bijzonder maar dat gevoel heb ik tot de laatste ontmoeting gehouden, toegankelijk relaxed en met een grap toch zeker ook tot de kern van een gesprek kunnen komen ; inhoudelijke tips of gewoon zijn kijk op dingen zonder hierin te dwingend over te komen. Dat is best zeldzaam !!

Namens Simon, Ruud, Robert, Ferry en Ralf