Clubkampioenschappen A en B groep 26 januari 2024

Clubkampioenschappen A

Vrijdagavond 26 januari 2024 was het weer tijd voor het jaarlijkse hoogtepunt: De clubkampioenschappen van SVN! Maar liefst 20 uitdagers waren aanwezig, gelijk verdeeld over de A- en B-klasse. Hierdoor konden beide klassen worden onderverdeeld in twee poules van elk vijf spelers, gevolgd door halve finales en een finale om de uiteindelijke winnaar te bepalen.

In de A klasse maakten een aantal veteranen na jaren van afwezigheid weer acte de préséance. Dit zorgde voor een uitdaging met de plaatsingslijst, maar resulteerde in een indrukwekkende lijst van deelnemers: Piet Vellekoop, Raymond Vis, Ron van der Ende, Jeroen Vreugdenhil, Pim van der Ende, Mark van der Knaap, Robert van Holsteijn, Krijn Rodenburg, Ron Sonneveld en Norbert Vladeanu.

In de 1ste poule werd er hevig gestreden en er werd geen millimeter weggegeven. Hierbij wist niemand ongeslagen te blijven, en dit betekende dat de top 3 allemaal 3 wedstrijden had gewonnen en 1 verloren. Piet won met 3-0 van Ron van der Ende, Ron van der Ende won op zijn beurt met 3-2 van Robert en Robert won met 3-0 van Piet. Dit betekende dat Robert 1ste werd, Piet 2de en Ron van der Ende 3de. Hierdoor was verrassend 9-voudig kampioen Ron van der Ende uitgeschakeld. Voor ‘best of the rest’ won Ron Sonneveld van Pim van der Ende en hiermee waren de nummers 4 en 5 ook bekend.

De 2de poule werd afgetrapt met vriendelijke uitlatingen zoals “liever een mooie wedstrijd verliezen dan een lelijke wedstrijd winnen”. Dit was waarschijnlijk onderdeel van het mentale spel en schone schijn, want achter de tafel ging het over bloed, zweet en tranen en werden alle trucjes gebruikt die men kent na het jarenlange trainen met en tegen elkaar. Raymond wist hier al zijn wedstrijden te winnen. Daarachter waren er wederom 3 spelers gelijk geëindigd. 1 enkele game bracht hier de beslissing, waarbij Norbert 2de werd, Jeroen 3de en Krijn 4de. Mark van der Knaap wist, ondanks 8 gewonnen titels op het plankentoernooi, geen wedstrijd te winnen en werd laatste.

Voor de start van de halve finales volgde een verrassing. Norbert kon door ziekte niet meer verder. Hij zou tegen Robert spelen, hierdoor had Robert recht op een walk-over en finaleplaats. Uit sportiviteit werd besloten om de nummer 3 van de poule door te laten gaan, en zo kwam Jeroen tegen Robert te staan. Achteraf had Robert hier waarschijnlijk spijt van, hij werd door zijn teamgenoot Jeroen met 3-0 van tafel geslagen en hiermee kwam zijn toernooi tot een einde en de kans op behoud van zijn kampioenschap van vorig jaar ook.

Op de tafel ernaast waren ook 2 teamgenoten te vinden, Piet tegen Raymond. Piet is na een paar jaar afwezigheid sinds de zomer weer actief en heeft als ‘talent met zeer veel ervaring’ een coachende rol aangenomen binnen de club. Raymond profiteert gretig van de lessen en de mannen maakten er een spannende wedstrijd van waarbij men tot het gaatje ging. Na 92 punten in 4 games wist Raymond te winnen en door te gaan naar de finale.

De finale was zodoende een herhaling van de poulewedstrijd voor Raymond en Jeroen. Toen wist Raymond met 3-1 te winnen. Op toernooien is het vaak zo dat revanches genomen worden, en Jeroen is iemand die als toernooienman per wedstrijd beter gaat spelen. Raymond daarentegen was in topvorm vanavond, en liet zich niet van de wijs brengen. Ook in deze wedstrijd zijn de verbanden veelvuldig: Jeroen als oud-jeugdbegeleider in de juniorenjaren van Raymond, trainingsmaatjes, oud-teamgenoten, vrienden en ga zo maar door. Dit alles ging overboord want beide mannen wilden maar 1 ding: De titel! Voor het oog van het publiek streden de mannen voor wat ze waard waren. Toen de storm ging liggen bleek dat Raymond met 3-1 had gewonnen en wist hiermee voor de 3de keer clubkampioen te worden.

Het toernooi heeft weer een geslaagde en gezellige avond opgeleverd, met een flinke opkomst die hopelijk groeit de komende jaren.

Raymond Vis

Clubkampioenschappen B groep

De clubkampioenschappen van SVN zijn altijd een goed gevuld en gezellig toernooi. Met 20 deelnemers verdeeld over de A en B zou het weer een succes gaan worden.

In mijn poule met Jan, Michael, Theo en Pieter begon ik gelijk met een lastige tegenstander. Pieter, zo’n lastige linkshandige, je kent het wel. Ik verloor de eerste met 9-11. En in de rest van de partij stond ik vaak ver achter. Pieter voelde een grote kans maar het lukte mij om de achterstand steeds om te zetten naar een overwinning (3-1). Het ging echter niet vanzelf! Het zou uiteindelijk ook gaan tussen Theo en Pieter wie er door zou gaan. Theo won toch overtuigend van Pieter met een 3-0.

In de halve finale speelde ik tegen Els. Voor mij een onbekende qua spel. Nooit eerder tegen haar gespeeld. Ze speelt snel, vast en slim. Iets wat precies in mijn straatje past. De eerste game won ik met 11-3. Daarna begon Els haar spel aan te passen. Minder open, meer zelf aanvallen wat resulteerde in winst voor haar (12-10). Door mij spel aan te passen en zelf het initiatief te nemen won ik de opvolgende games en behaalde ik een 3-1 overwinning.

De andere halve finale was tussen Theo en Aad. Deze wedstrijd heb ik zelf niet gezien natuurlijk maar volgens de uitslag was het spannend. 11-8, 11-9 en 11-7. Weinig verschil maar toch ene 3-0 voor Theo.

Een finale plek voor mij was lang geleden. Theo stond dat vorige jaar ook en toen eindigde hij als tweede. In de poule speelde ik al tegen Theo en won met 3-0. Daarna zei hij: tot in de finale! En gelijk kreeg hij!

De finale begon lastig. Ik maakte veel foutjes en Theo speelde sterk. Met een 7-11 pakte Theo de eerste game. Zenuwen? De volgende game nam ik minder risico en liep het bij Theo opeens niet meer. Met een 11-2 overwinning voor mij was het een erg groot verschil met de eerste game. De 3de game was weer spannend en ging gelijk op. Het werd 11-8 in mijn voordeel. Met een 2-1 voorsprong begonnen we aan de 4de game. Theo en ik spelen vaker tegen elkaar op de woensdagen en dat was in mijn voordeel. De laatste game werd uiteindelijk 11-5 waardoor ik met een 3-1 overwinning clubkampioen B 2024 ben geworden.

Toch was het voor mij een beetje onverwachts want een Pieter, Els, Renate en Theo blijven lastige spelers. Ik heb thuis in ieder geval indruk kunnen maken bij de kinderen, daar doen we het voor! Organisatie, barwacht en deelnemers bedankt! Het was gezellig.